“Visnetten en plastic flesjes als grondstof voor brillen”

Wij van Euro Optics vinden het belangrijk dat er zo min mogelijk plasticafval in onze natuur terecht komt. Daarom is ons doel voor 2025 dat minimaal 50% van de brillen te produceren met gerecycled materiaal. Dit zonder een compromis te maken op de kwaliteit. Waarom geen brillen van visnetten of een montuur gemaakt van bierflesjes? Wij van Euro Optics brachten de eerste circulaire bril op de markt.

Kartrekker salesmanager Niels Dijkstal

Euro Optics is een groothandel in de grootschalige productie en distributie van zonne-, lees- en sportbrillen. Veertig jaar verder is het belang van duurzaam ondernemen belangrijker dan ooit. Dit besefte ook salesmanager Niels Dijkstra, kartrekker van het opzetten van het duurzame proces voor het produceren en distributie van brillen.

“Duurzaamheid gonst in de markt. Iedereen wil ermee voorop lopen. Wij vroegen ons af wat we als Europese groothandel in de brillenmarkt konden betekenen op dit gebied. Zo ontstond het idee om onze eigen grondstof te ontwikkelen.”

– Niels Dijkstal, salesmanager Euro Optics –
Duurzame brillencollectie: Visnetten en plastic flesjes uit de Donau als grondstof voor brillen

Een stukje Donau op je neus

Grondstoffen zijn de basis voor het maken van het eindproduct. Wij zijn van mening dat iedere producent verantwoordelijk moet zijn voor het geven van een tweede, derde of zelfs vierde leven van een product. Zo kwamen we tot het idee om visnetten en plastic flesjes via verschillende acties in te zamelen. Deze zamelen we zelfs in uit de Donau rivier. De kans bestaat dat jouw hippe circulaire montuur zijn oorsprong vind uit de langste rivier binnen de Europese Unie.

Volledig circulair proces

Bij Euro Optics denken we verder dan alleen het verkopen van diverse brilsoorten. Ons doel is om onze eigen verkochte brillen na gebruik weer in te zamelen via de verkooppunten. Dan zijn we pas echt volledig circulair. Dit plan is nog volop in ontwikkeling. Volgens Dijkstal is het onze ambitie om dit binnen een aantal jaren te realiseren.

Daar blijft het niet bij. Naast de productie zijn we gestart met met het verduurzamen van de verpakking, brillenhoesjes, poetsdoekjes en het logistieke proces.

De eerste circulaire monturen liggen al in de winkel!

Als groothandel produceren we lees-, zonne- en sportbrillen voor mannen, vrouwen en kinderen. Een groot assortiment om te verduurzamen. Daarom kozen we er bewust voor om te starten met de kinderzonnebrillen. Het is belangrijk om bewustwording te creëren bij deze leeftijdsgroep. Het circulaire verhaal hebben we afgedrukt op de brillendoosjes. Naast de circulaire kinderbrillen zijn inmiddels circulaire leesbrillen te koop in verschillende boekhandels. De circulaire brillen zijn te herkennen aan het logo van Waste Free Oceans. En dit is slechts het begin.

Ontdek alles over onze duurzame brillencollectie.

Bron: ED Aardse Zaken